Mittnorden

Scenkonstfestival i Sundsvall!

För första gången arrangeras i Sundsvall en tre dagar lång Mittnordisk scenkonstfestival,
16 — 18 oktober . Under dessa dagar finns en unik möjlighet att kunna ta del av teater och dans från våra grannlän i Norge och Finland. För första gången i Sverige presenterar sig t.ex. Nord Tröndelag Teater som avslutar festivalen på lördagskvällen med föreställningen Nabosommar, ett vis- och teaterprogram bestående av svenska viskompositioner i norsk version.

Mittnordisk scenkonstfestival inbjuder allmänheten, ung som gammal, till ett intensivt dans- och teaterprogram med bland andra Kammarteater från Vasa och modern dans från Seinäjoki och Jyväskylä, rockopera från Jämtland, NorrDans, Kammarorkestern och Teater Västernorrland.

Förutom föreställningarna arrangeras seminarier och föredrag som i första hand riktar sig till deltagande artister och funktionärer från Mittnorden i syfte att möjliggöra nätverksbyggande och programinspiration över gränserna. Scenkonstfestivalen arrangeras i direkt anslutning till Västernorrlands stora kulturkonferens Kulturtinget.

Två stipendier delas ut på lördagseftermiddagen som uppmuntran till några av de verksamma grupperna/scenkonstkonstnärerna i Västernorrland. Vid denna prisutdelning medverkar också en clowndansgrupp med namnet Arkiharha, som dessutom har miniföreställningar i Sundsvall och i Birsta.

Mittnordiska kulturdagar arrangeras varje år på någon ort i Mittnorden. 2007 ägde dagarna rum i Wasa med tema media och nästa år blir det hårdrock i Jyväskylä. Arrangör för scenkonstfestivalen i Sundsvall är Mittnordenkomitténs kulturarbetsgrupp tillsammans med Landstinget och Sundsvalls kommun. Dessa står också för huvuddelen av finansieringen tillsammans med bidrag från alla de sju deltagande länen/fylkena.

Finns ytterligare frågor, vänligen kontakta:
Birgitta Gillgren
Kultur och fritid, Sundsvalls kommun
070-684 96 42

Kiki Hammarström-Amnow
Ordförande, Mittnordiska kulturarbetsgruppen
070-5592654

Dagarnas program: http://scenkonstfestival.hostedbyosynlig.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PressmeddelandetWord