Keskipohjola

Japa ry sai Keskipohjolan ympäristöpalkinnon

Keskipohjolan ympäristöpalkinto jaetaan tänä vuonna neljännen kerran. Palkinnonsaajaksi on valittu JAPA ry eli Jyväskylän kestävä kehitys ry. Palkinto on 30 000 Ruotsin kruunua eli noin 3000 euroa.

Pohjolan Vihreä Vyöhyke on Keskipohjola-alueen yhteinen profiili, joka on syntynyt elinkeinoelämän ja maaseutukehittämisen yhteistyön tarpeesta koskien energia- ja ympäristökysymyksiä. Kaikki toiminta, jota Keskipohjolassa tehdään varmistamaan tulevien sukupolvien hyvinvointi istuu luonnollisesti käsitteen ”Pohjolan Vihreä Vyöhyke” alle. Keskipohjola-komitean ympäristö- ja energiapalkintojen tavoitteena on edistää yrittäjyyttä ja uusien työpaikkojen syntymistä Keskipohjolassa sekä vahvistaa alueen profiilia ekologisesti kestävänä alueena. Palkintojen tavoitteena on myös kannustaa palkinnonsaajia jatkamaan työtään ja siten innostaa myös muita Keskipohjola-alueen toimijoita toimimaan hyvän ympäristön ja kestävien energiaratkaisujen puolesta.

Palkinnon perustelut ja voittajasta:
Keskipohjolan ympäristöpalkinnon teemana oli tänä vuonna pienten toimijoiden konkreettiset teot ympäristön hyväksi. JAPA ry on lähiruokapiiritoiminnallaan tuonut Keski-Suomeen uusia mahdollisuuksia paikallisen ruuan saatavuuteen myös syrjäisemmillä seuduilla. Piirien välityksellä paikalliset tuottajat ja kuluttajat ovat lähentyneet toisiaan ja ruuantuotanto on tullut asukkaille tutummaksi. Toiminnassa on mukana kaikenikäisiä asukkaita, tuottajia ja kuluttajia. Ruokapiirien toiminnan myötä on syntynyt uusia alueellisia toimintatapoja ja yhteistyötä. Etenkin nuoret tuottajat ovat lähteneet kiinnostuneina mukaan toimintaan tuoden asiaa samalla esille myös pidemmän aikaa toimineille yrittäjille. Ruokapiiritoiminnan eri tilaisuuksissa esiintymisen myötä myös paikalliset nuoret ovat päässeet mukaan mm. 4H-toiminnan nuorisoyritysten kautta. Pääasiallisesti ruokapiirit toimivat alueella olevan ruokakaupan tiloissa. Kauppiaat, tuottajat, piirien vapaaehtoiset sekä tilaajat ovat olleet järjestelyyn hyvin tyytyväisiä ja järjestely on toiminut hyvin.

Anna Sarkkinen, Japa ry:n koordinaattori iloitsee palkinnosta:
- Olemme erittäin otettuja tästä palkinnosta. On hienoa saada tunnustusta, vaikka suurin kiitos kaikesta kuuluu kyllä lähiruokapiirien vapaaehtoisille. He ovat tehneet ja jatkavat tätä työtä omilla alueillaan. Ilman heitä ei olisi lähiruokapiiritoimintaa. Palkintorahoilla järjestetään ainakin ruokapiirien vapaaehtoisille verkostoitumistilaisuus jollain toiminnasta tutulla tilalla, mukaan kutsutaan tietysti myös tuottajat.

Palkinto jaetaan komitean syyskokouksessa 17. lokakuuta Pietarsaaressa, palkintosumma 30 000 SEK annetaan shekin muodossa.  

Muut palkintoehdokkaat olivat:

Janne Rutanen Jaru Oy (Saarijärveltä), Jyväskylän tilapalvelu ja kiinteistöjohtaja Esko Eriksson (Jyväskylästä) sekä arkkitehti Anders Nyquist (Västernorrlannista).

Lisätietoja

-        Anna Sarkkinen, Japan koordinaattori, puh. 040-593 8541, anna.sarkkinen(at)jkl.fi

-         Virpi Heikkinen, komiteasihteeri, Keskipohjola-komitea, Keski-Suomen liitto, puh. 040-595 0178, PDFvirpi.heikkinen(at)keskisuomi.fi

Tiedote kokonaisuudessaanPDF


Mediaseuranta:

YLE Keski-Suomi: http://yle.fi/uutiset/japa_ryn_ruokapiiritoiminnalle_pohjoismainen_ymparistopalkinto/6884867linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Alueuutiset: http://areena.yle.fi/tv/2060183linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan (4 min)

KSML: http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/japa-ry-sai-ymparistopalkinnon/1690595linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Radio City Jyväskylä: http://www.radiocity.fi/alueet/jyvaskyla/japa-saa-pohjoismaisen-ymparistopalkinnon/31/15975linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan