Keskipohjola

Jyväskyläläiset Anna Ruth ja Juho Jäppinen saavat Keskipohjola-komitean kulttuuripalkinnon julkisten tilojen käytöstä nykytaiteen esilletuomisessa

Ensi viikolla 1.-3.6. Ruotsin Örnsköldsvikissä järjestetään Keskipohjolan kulttuuripäivät, joiden yhteydessä Ruth ja Jäppinen vastaanottavat palkintonsa. Palkinnon arvo on 30 000 Ruotsin kruunua, eli reilut 3000€.

Keskipohjola-komitea järjestää vuosittain Keskipohjolan kulttuuripäivät. Päivien teema ja pitopaikkakunta vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna aiheena on nykytaide julkisissa tiloissa. Ruthin ja Jäppisen saama palkinto kytkeytyy tähän teemaan.
Seitsemän palkintoehdokkaan joukosta jyväskyläläinen taiteilijapariskunta erottautui kahdella taidenäyttelykonseptillaan nimeltään Äkkigallerialinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan ja Housegameslinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan, joissa hyödynnetään tyhjiä liiketiloja, kaupunkiympäristöä yleensä, sekä taiteilijapariskunnan omaa kotia taiteen esilletuomisessa kaupunkiin ja kaupunkilaisille. Äkkigalleria ja House Games käyttävät nykytaidetta välineenä vahvistaakseen kansalaisyhteiskuntaa tuomalla ihmiset yhteen uudella ja yllätyksellisellä tavalla ja yllättävissä paikoissa. Ne ovat hyviä esimerkkejä kokeilevasta kulttuuritoiminnasta, jota voi toteuttaa missä tahansa – niin Keski-Suomessa kuin muuallakin Keskipohjolan alueella ja maailmalla.

Äkkigalleria on taiteilijoiden itsensä ylläpitämä, ei-kaupallinen, nykytaidegalleria, joka liikkuu väliaikaisesti tyhjillään olevissa liikehuoneistoissa. Näyttelyt pystytetään ex-tempore tyhjentyviin tiloihin, tai laajemmin kaupunkitilaan. Galleria tarjoaa ilmaista näyttelytilaa suomalaisille ja kansainvälisille taiteilijoille uusien töiden toteuttamiseen ja esittelemiseen.
House Games -triennaali puolestaan muuttaa yksityisen tilan – taiteilijaparin oman kodin – julkiseksi tapahtumapaikaksi ja avoimeksi kenelle tahansa. House Games – konseptin yksi tavoite on nostaa yhteisön kiinnostusta nykytaiteeseen tarjoamalla mukavan ja rennon tilan, jossa taiteilijat ja suuri yleisö voivat vaivattomasti kokoontua taiteen ääreen.

House Games -triennaali käynnistyi vuonna 2005 ja Äkkigalleria vuonna 2009.

Anna Ruth ja Juho Jäppinen iloitsevat palkinnon saamisesta:
-On hienoa, että tekemämme, mutta ennen kaikkea projekteihimme osallistuvien taiteilijoiden työ huomioidaan Jyväskylässä ja nyt laajemminkin. Erilaisten toimintatapojen ja ideoiden leviäminen ja kokeilut ovat erittäin tärkeitä nykyajan kaupungeissa. Poikkitaiteellisen kulttuuritoiminnan läsnäolo tulee olemaan yhä vain tärkeämmässä roolissa tulevaisuudessa. On hienoa, että saamme olla osa tätä liikettä, ja että työmme myös huomataan. Suuret kiitokset Keskipohjola-komitealle!

Lisätietoja antavat:

Juho Jäppinen
Puh. 040 563 7258
Jappinen.juho(at)gmail.com

Keskipohjola-komitean kulttuurityöryhmän jäsen, projektipäällikkö Raija Partanen
puh. 040 595 0139
raija.partanen(at)keskisuomi.fi

Lisätietoja Keskipohjolan kulttuuripäivistä: www.lvn.se/midnordic2015linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan


Tiedote kokonaisuudessaanWord

Mediasta:
http://www.radiojyvaskyla.fi/uutiset-ja-haastattelut/keskipohjola-komitea-palkitsee-anna-ruthin-ja-juho-jappisen/40/4285linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaanhttp://www.ksml.fi/uutiset/kulttuuri/anna-ruthille-ja-juho-jappiselle-kulttuuripalkinto/2055645linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan