Keskipohjola

Keskipohjolan elokuvapalkinnot jaettiin, Suomesta kilpailussa oli mukana 3 ehdokasta, joista yksi idea palkittiin

Keskipohjolan elokuvapalkinto jaettiin 12. maaliskuuta Trondheimissa Norjassa. Tänä vuonna myös suomalaiset elokuvaprojektit osallistuivat 7000 euron pääpalkinnon sekä 3000 euron toisen palkinnon tavoitteluun. Kilpailussa palkittiin kaksi parasta elokuvaideaa, jotka tuotetaan valmiiksi elokuviksi seuraavan vuoden kuluessa.

Pääpalkinnon pokkasi ruotsalainen dokumenttielokuva ICE FISHERS FROM SYRIA (Gunnar Hall Jensen). Elokuvan tarina kertoo Pohjois-Ruotsissa asuvasta miehestä, joka päättää opettaa kylälle saapuneet syyrialaiset pakolaiset kalastamaan pohjoismaiseen tapaan pilkkimällä.

Kilpailun toinen palkinto tuli Keski-Suomeen. MAAILMA X on jyväskyläläisen Circus Uusi Maailman ohjaaja Seija Hakkaraisen elokuvaidea. Elokuvan tulkkina, kuvaajana ja leikkaajana toimii Oskar Repo.

Ohjaajan luonnehdinta elokuvasta: ”Maailma X sijaitsee joka paikassa, ei missään sekä kaikkialla. Se on eräänlainen ihmissäilö, johon hahmot ovat lukittautuneet vapaaehtoisesti. Luvassa on jääkarhuerotiikkaa, arkisia hirttopuuhia ja oman sohvansa supersankari.”

Pohjoismainen tuomaristo Mats Långbacka (FIN), Gunhild Enger (NOR), Roger Sellberg (SWE) luonnehti elokuvaa seuraavasti:

- We are not sure, if this will be a film, in a traditional sense of film at all. But with the positive attitude and enthusiasm that the project was presented with, the jury are convinced that it will surprise, or even shock us, in one way or another.

Kilpailun järjestelyistä vastasi Keskipohjolan elokuvaverkosto, joka koostuu alueella toimivista elokuva-alan ammattilaisista ja alueellisten elokuvakeskusten toimijoista. Palkintoja tukivat Keskipohjola-komitea, Keski-Suomen liitto sekä alueelliset elokuvakeskukset.

Keski-Suomen ja Pohjanmaan elokuvakeskukset julkistivat alkuvuodesta avoimen elokuvakäsikirjoitus-kilpailun, johon ilmoittautui yhteensä 11 elokuvaprojektia. Loppukilpailuun Suomesta lähti kolme kiinnostavaa elokuvaprojektia:

1) Noora Kytöharju (Jämsä); JÄMSÄNJOKILAAKSON TARINA
- sisällissota v. 1918 jätti pysyvät jäljet paikkakuntien, Jämsän ja Jämsänkosken, sieluun ja paikkakuntalaisiin. Suunniteltu dokumentti pureutuu tähän syntyneeseen kahtiajakoon tämän päivän Jämsässä (yhdistyneet Jämsä ja Jämsänkoski) ja kuvaa paikkakunnalla elävää vastakkaisuutta ja vastakkainasettelua niin historian kuin nykypäivän kautta.

2) Työryhmä: Seija Hakkarainen & Oskar Repo (Jyväskylä);MAAILMA X
- Maailma X on paikka ja aika, joka ei ole mikään tunnistettava. Se on kuitenkin totta, konkreettinen paikka. Paikassa on paljon erilaisia loukkoja, portaikkoja, halleja, käytäviä ja huoneita. Missä paikka sijaitsee, sitä ei kerrota – ulkokuvia ei ole lainkaan. Tilat ovat hylättyjä, mutta sittemmin uusiin käyttötarkoituksiin otettuja. Tiloihin on perustettu eräänlainen lukkojen takana oleva ihmissäilömö. Säilömössä elävät hahmot pitävät tätä paikkaa kotinaan, suhtautuvat elämään absurdin arkisesti.

3) Martin Karlsson (Vaasa);SORGEN (SURU)
- elokuvassa pureudutaan asioihin joista olemme tottuneet vaikenemaan. Elokuvassa on kolme osaa: Hyljätty talo; jonka asukkaat ovat juuri kuolleet. Hautajaiset; seremoniakuvaus. Suru; kolme ihmistä puhuvat surun kokemuksestaan.

Katso kaikki kilpailuehdokkaat sekä lisätietoa Minimalen -festareista täältä, myös http://www.minimalen.com/sider/en.php?a=minopitch_nolinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Lisätiedot:
Keski-Suomi: Keski-Suomen elokuvakeskus
Toiminnanjohtaja Kaisu Tapaninen
puh.044 550 2582 (ark. klo 9-16)

Circus Uusi Maailma
Seija Hakkarainen
puh. 050 562 0476

Pohjanmaa: Elokuvakeskus Botnia
Toiminnanjohtaja Klas Fransberg
puh.040 5872171 (ark. klo 9-16)