Keskipohjola

Keskipohjolan ympäristö- ja energiapalkinnot jaettiin

Keskipohjolan ympäristö- ja energiapalkinnot jaetaan tänä vuonna ensimmäisen kerran. Energiapalkinto myönnettiin Erkki Kalmarille, maanviljelijälle, biokaasuyrittäjälle ja Metener Oy:n toimitusjohtajalle Laukaasta. Toinen, ympäristöpalkinto, ojennettiin ruotsalaiselle Klättermusen Ab -yritykselle Åresta, Jämtlannista.
Molempien palkintojen arvo on 30 000 Ruotsin kruunua eli reilut 3000e.

Pohjolan Vihreä Vyöhyke - on Keskipohjola-alueen yhteinen profiili, jolla pyritään lisäämään kestävän kehityksen mukaisiin arvoihin perustuvaa yhteistyötä elinkeinoelämän, maaseudun kehittämisen sekä energia- ja ympäristökysymysten parissa. Tavoitteena on mm. edistää yrittäjyyttä ja uusien työpaikkojen syntymistä Keskipohjola-alueella sekä vahvistaa alueen profiilia ekologisesti kestävänä alueena

Palkintojen perustelut
- Energiapalkinto: Erkki Kalmari on maanviljelijä, biokaasuyrittäjä ja Metener Oy:n toimitusjohtaja Laukaasta, Keski-Suomesta.
Tuomariston mielestä osoittaa erinomaista sitoutumista ympäristöasioihin ja yrittäjähenkeä että maanviljelijänä kehittää oman paikallisen biokaasutuotannon, paitsi omaa käyttöä myös myyntiä varten - tällaiset esimerkit antavat toivoa siitä, että kykenemme vastaamaan tämän päivän ympäristöhaasteisiin. Komitean puheenjohtajiston mielestä on arvostettava sitä, että joku omaa halua ja voimia löytää ratkaisuja tulevaisuuden energiantuotannon kysymyksiin. Siksi Keskipohjolan energiapalkinto halutaan ojentaa Erkki Kalmarille esimerkillisestä työstään.

- Ympäristöpalkinto: Klättermusen Oy Åressa myy ja markkinoi takkeja, joissa ei ole käytetty fluorisoivia aineita. Yrityksen filosofiaan kuuluu, että tuote joka kestää kulutusta kaksin verroin myös kuluttaa ympäristöä kaksin verroin vähemmän. Yritys työskentelee mm. ekologisesti tuotetun puuvillan sekä kasvivärjätyn merinovillan kanssa. Ympäristöajattelua osoittaa se, että pienenä yrityksenä käyttää korkeaa teknologiaa hyväkseen kehittääkseen vaatteita, ulkona käytettäväksi mutta vahingoittamatta luontoa. Kokonaisvaltaiseen luontokokemukseen kuuluu myös se mitä pitää yllään - siksi Keskipohjola-komitea haluaa palkita Klättermusenin ympäristöpalkinnolla.

Tiedote palkinnoista. Word

Erkki Kalmari
Klättermusen Oy: Eva & Peter Askulv