Keskipohjola

Midnordic Extremessä jaettiin Keskipohjolan kulttuuripalkinnot Jelmulle ja Toinen vaihtoehto-julkaisulle

Keskipohjola-komitean vuotuiset kulttuuripalkinnot, arvoiltaan 50 000 ja 25 000 SEK, myönnettiin tänä vuonna toimijoille, jotka ovat ansioituneet työstään nuorten parissa ja joiden toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoistyöhön.

Pääpalkinto eli 50 000 SEK (n. 4640e), on myönnetty Jyväskylän Elävän Musiikin ry:lle:
Jelmu ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka järjestää rock-konsertteja ja ylläpitää yhtyeiden harjoitustiloja Tanssisali Lutakossa, Jyväskylässä. Konsertteja järjestetään vuosittain 100-140 iltana ja kävijöiden määrä on 38 — 40 000 vuodessa. Yhdistyksen jäsenmäärä on n. 2680. Jelmun toimintaa toteuttavat paitsi varsinaiset palkalliset työntekijät, myös lukuisat vapaaehtoistyöntekijät.

Perustelut: Keskipohjola-komitea arvostaa sitä, että Jelmu on tehnyt aatteellisen ratkaisun tilaisuuksien suuntaamisesta erityisesti nuorille, tavoitteena on mm. kasvattaa uusia aktiivisia rock-sukupolvia sekä toivottaa nuoret aidosti tervetulleiksi niin asiakkaina kuin tekijöinäkin. Lisäksi suuri osa ohjelmistosta on erilaisia marginaalisia musiikkityylejä, joita Jelmu haluaa nostaa esille.
Palkinto on myönnetty Jelmulle osoituksena musiikin saralla tehdystä työstä, erityisesti nuorten ja vapaaehtoisten parissa. Nuorten näkemysten kunnioittaminen sekä yhteinen vastuu toiminnan onnistumisesta ovat Keskipohjola-komitean mielestä korkealle arvostettavia asioita ja palkinnon toivotaan kannustavan työssä jatkossakin.

Toinen palkinto eli 25 000 SEK (n. 2320e) myönnetään Toinen vaihtoehto —julkaisulle, joka on vuodesta 1989 lähtien ilmestynyt alakulttuuriaikakauslehti. Vaasassa toimitettava lehti käsittelee pääosin erilaisia punkkiin ja sen eri alakulttuureihin liittyviä asioita ja toimii tiedotusvälineenä. Lehden toimituskunta vaihtelee, koska lehteä julkaistaan vapaaehtoistyönä. Nykyään lehti toimii uuden päätoimittajan Markku Hirvelän johdolla.
Perustelut: palkinto on myönnetty pitkäjänteisestä työstä riippumattoman musiikkijournalismin hyväksi sekä nuoren, vapaaehtoistyöhön perustuvan toimituskunnan hyväksi. Keskipohjola-komitea toivoo palkinnon kannustavan lehdentekijöitä jatkotyössään.

Palkinnot jaettiin keskiviikkona 8.4. Midnordic Extreme-tapahtuman ensimmäisenä iltana.  

Jyväskylän Lutakossa kuultiin 8.-11.4. neljän illan aikana 15 raskasta rokkia ja heviä soittavia bändejä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.
Tapahtuman ohjelma: www.jelmu.net/midnordiclinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Keskipohjola-komitea järjestää vuosittain Keskipohjolan kulttuuripäivät. Päivien paikkakunta ja aihe vaihtelevat vuosittain. Vuonna 2009 tapahtuman vastuualue Keski-Suomi on halunnut suunnata tapahtuman nuoremmalle sukupolvelle ja Jelmu ry otti alan asiantuntijana vastuulleen Midnordic Extreme -tapahtuman järjestämisen yhdessä yhteistyökumppaneiden, mm. Jyväskylän kaupungin kanssa.

Lisätietoja tapahtumasta:  
Jonna Paananen, Jelmu ry
Puh. 050 34 000 56
S-posti: jonna@jelmu.net   

Palkinnoista ja Keskipohjola-toiminnasta:
Keskipohjola-komitean komiteasihteeri
Virpi Heikkinen
Puh. 0207 560 217
S-posti: virpi.heikkinen@keskisuomi.fi  

TiedotePDF