Keskipohjola

Pohjolan Vihreä Vyöhyke- ympäristöpalkinto Söderfjärdenin Meteoriihelle

Keskipohjolan ympäristöpalkinto jaettiin tänä vuonna kolmannen kerran. Palkinnon voitti Söderfjärdenin vierailukeskus Meteoriihi. Palkinto on 30 000 Ruotsin kruunua ja Pohjolan Vihreä Vyö.

Palkinnon perustelut ja voittajasta: Meteoriihen vihreä konsepti on yhdistelmä monia ainutlaatuisia ja ekologisia elementtejä: edistyksellinen näyttely Söderfjärdenin alueen 520 miljoonaa vuotta vanhasta historiasta aina meteoriitin törmäyksestä nykyiseksi Natura 2000-alueeksi; hyvin varustettu tähtitieteellinen observatorio, lintutorni keskellä Suomen tärkeintä kurkien lepopaikka-aluetta. Lisäksi Tellus Timeline eli pedagoginen aikajana maapallon alusta nykyihmisen hyvin lyhyeen aikaan maan päällä sekä  energiakellari, jossa pääasiassa aurinko ja tuuli tuottavat havainnollisesti energian koko keskukselle. Koko Meteoriihi on energia-omavarainen.

Energiakellarin uusiutuva energiantuotanto on pilottihanke- ja malli tulevaisuudelle. Meteoriihessä tehdään myös yhteistyötä muiden Pohjolan matkailukohteiden kanssa, ja sillä on selkeä kehittynyt verkosto Pohjolassa,  seikka, jota komitea painotti palkinnonsaajan valinnassaan. Myös yhteiskuntavastuu sekä maaseudun kehittäminen on tärkeää Meteoriihen toiminnassa.

Meteorian kehittämisajatuksia:
Matts Andersen, Meteoriihen vastuuhenkilö, kertoo, että Keskipohjolan palkinto inspiroi jatkamaan kehittämistyötä Meteoriihen vihreän periaatteen mukaan. Lähivuosille Meteoriihen Sundomin seutujaosto sekä Vaasan astronominen yhdistys Vasa Andromeda ovat asettaneet asteittaiset kehittämistavoitteet keskukselle:
• Jatkaa maapallon ja avaruuden tutkimuksen kansantajuistamista, myös paikallishistoriasta ja ympäristöstä, kaikenikäisille
• Ehdottaa jatkotutkimuksia Söderfjärdenillä
• Luoda kehittyneitä interaktiivisia opetusympäristöjä Meteoriihellä, etenkin lapsille ja nuorille
• Nopeiden laajakaistayhteyksien vetäminen alueelle parempien digitaalisten elämysten ja oppimismahdollisuuksien vuoksi
• Kehittää suosittu energianäyttely — energia vasaensis — mukaanlukien Meteoriihen energiahuolto mahdollistamaan pidempi näyttelysesonki
• Rakentaa näyttely  Söderfjärdenin viljelystä ja salaojituksesta - expo agricultura
• Kehittää Söderfjärdenin kurkien tarkkailua  — arena grus grus

Lisätietoa: www.meteoria.filinkki toiselle sivustolle

 
Palkinto jaettiin komitean syyskokouksessa 2. marraskuuta Stjördalissa, Norjassa, palkintosumma 30 000 SEK annettiin shekin muodossa.  

Muut palkintoehdokkaat olivat:
Energiakylä Komossa (Pohjanmaalta), kehittämispäällikkö Pekka Peura Vaasan yliopiston Levón-instituutista (Pohjanmaalta); Jan Lindbreg Västernorrlannista; Svein Lilleengen Etelä-Tröndelagista ja Ecopro as Pohjois-Tröndelagista.

 
Lisätietoja
Matts Andersén, Meteoriihen vastuuhenkilö, voi toimittaa myös kuvamateriaalia — Puh. + 358 45 6324024, s-posti  matts.andersén@sundom.fi
 
sekä Jon Hillgren, Kansliapäällikkö, Keskipohjola-komitea
County Council of Västernorrland, S-87185 Härnösand
Puh. +46-611-803 55, Gsm +46-73-274 44 93, Fax: +46-611-80152, s-posti: jon.hillgren@lvn.se

Tiedote kokonaisuudessaan. Word
 

Kuva yllä: Hans Linden (från vänster) ja Matts Andersén vastaanottivat palkinnon komitean puheenjohtalta Arne Brautilta.
(kuva: Virpi Heikkinen).